terug naar nieuws overzicht

Veilig met Internet Explorer?

Wat zijn de risico’s van internet explorer

Auteur: Arnoud Bruinsma

30 April 2014

Omdat Internet Explorer nu veel in het nieuws is en wij u, als een van onze klanten willen informeren volgt hier een korte tekst met wat tips met betrekking tot de vraag ‘Wat zijn de risico’s van Internet Explorer’?
Microsoft Internet Explorer is lek. Dit geldt voor alle versies van Internet Explorer, dus ook de nieuwste versie.
Maar wat zijn nu de gevolgen? En wat kunt u en er tegen doen? Als eerste is het belangrijk om te weten dat hackers nooit zomaar bij Internet Explorer kunnen komen. Internet Explorer is een programma in uw computer(s) en er is dus niets aan de hand zolang u niet zelf met uw computer ‘het internet op gaat’.

Het gevaar zit vooral in vreemde e-mails en vreemde andere (chat, Twitter, Facebook e.d.) berichten waarin u gevraagd wordt op een link te klikken. Doet u dit toch dan loopt u het risico direct besmet te zijn met een virus.

Algemene tegenmaatregelen:
– Als eerste moet u dus zelf goed opletten op welke links u klikt of doorklikt. Er zijn diverse handige hulpmiddelen in uw computer die u helpen:
A. Mouse over: in de meeste programma’s (outlook, word, Excel e.d.) komt er een pop-up als u met uw muis boven een hyperlink gaat staan. LET OP: Niet klikken, alleen zweven! De tekst in het pop-up scherm moet hetzelfde zijn als de tekst in de link die u ziet. Een voorbeeld van een foute link; De pop-up staat achter de rode pijl. U ziet duidelijk dat hier een ander adres staat:

B. Als u de link ziet in een ander programma, plak de link dan eerst in Microsoft Word en doe dezelfde pop-up test. Als alternatief kunt u ook rechts klikken op de link, en de knop ‘hyperlink bewerken’ aanklikken. U ziet dan nog duidelijker de tekst (bovenin) en de werkelijke link (onderin):

– Links kunnen ook achter knopjes en achter plaatjes zitten! U ziet meestal uw muis veranderen in een handje bij een ‘mouse over’. In dit geval is het lastiger om te bepalen waar u heen gaat. Stuur in geval van twijfel de mail of het bestand eerst naar ons, wij analyseren dan of het veilig is of niet
– Voor elke browser kunt u de veiligheidsmaatregelen opschroeven (bij opties/settings e.d.).
– Gebruik een slimme firewall en/of slimme browser beveiliging. Bespaar hier niet op. Ook Windows XP kan hierdoor bijna volledig veilig worden gemaakt door aan de voorkant alle risico sites te blokkeren.
– Zet updates aan voor alle software waar dit kan.
– Gebruik de komende weken een andere browser, voor XP is het verstandig om blijvend een andere browser te gebruiken.

Microsoft werkt aan een oplossing voor het probleem.
Naar verwachting is er op 13 mei een ‘patch’ (reparatie) beschikbaar behalve voor Windows XP.
Neem bij vragen gerust contact met ons op. Niet alle risico’s worden weggenomen met bovenstaande maatregelen en er zijn ook nog andere oplossingen voor het Internet Explorer probleem.

terug naar home