Kingsfordweg 151 Amsterdam

NL

/

EN

Zoek
Sluit dit zoekvak.

Kingsfordweg 151 Amsterdam

+31 (0)20 8203693

BSM nieuws over informatiebeveiliging en cybercrime gerelateerde onderwerpen en onderzoeken

BSM in Leidsch Dagblad vanwege hacken website

Hacker haalt site Nieuw Elan uit de lucht

artikel uit Leidse Courant, Gepubliceerd op 07 januari 2010

Alphens nieuwste politieke partij Nieuw Elan is maandag digitaal aangevallen: terwijl de voltallige partij met twintig man op de nieuwjaarsreceptie van de gemeente was, brak een hacker in op hun website en verwijderde de complete inhoud. Partijleider Gerard van As vertrouwt er op dat achterhaald gaat worden wie verantwoordelijk is voor de volgens deskundigen gerichte aanval.

Pas de volgende dag kon de site weer de lucht in. De partij doet vandaag aangifte bij de politie. Op de site nieuwelan.nu was maandagavond alleen nog de tekst U BENT GEHACKT’ te lezen. De rest van de site – waar de partij al veel informatie op had gezet – was weg. Dinsdag aan het eind van de ochtend wist een expert de website te herstellen.

“Wij willen weten wie ons wil ondermijnen en denken dat we daar ook achter kunnen komen”, zegt lijsttrekker van Nieuw Elan en oud-wethouder Gerard van As. ,,Gelukkig hebben wij mensen in de partij die betrokken zijn bij een bedrijf dat hackers opspoort. Dit wordt dus vervolgd”.

De actie lijkt een gerichte aanval op de partij die in Alphen veel negatieve reacties oproept, zeker ook in de politiek. Van As: “Dat vind ik een beetje zielig van de oude politiek. Wij willen gewoon inhoudelijk en genuanceerd met ze in debat en dan moet je niet gaan zitten pesten. Dat pesten bestaat bijvoorbeeld uit het manipuleren van polls op de website van Nieuw Elan, wat de club al eerder opviel. De inbraak op de website aan de oude politiek toeschrijven gaat Van As echter te ver. ,,Dat mag ik niet zeggen, want het schijnt dat het ook iemand kan zijn die het gewoon voor zijn lol doet en op willekeurige sites inbreekt. Maar waarom zou iemand van buiten Alphen zin hebben om hier een clubje te hacken?”

Volgens het bedrijf BSM, dat in opdracht van bedrijven hackt om de beveiliging van websites te testen, is in elk geval glashelder dat het geen willekeurige maar een gerichte inbraak is geweest. “Zoiets gebeurt nooit vanzelf”, bevestigt cybercrime deskundige bij BSM Arnoud Bruinsma.

Van As weet een gerichte aanval nog positief te maken. “Dat betekent dat mensen zich zorgen maken over onze komst, terwijl je uit moet gaan van je eigen kracht. Dus hoe meer ze tegen ons aan schoppen, hoe beter.”.