Phishing awareness verplicht - IBP voor scholen

Vanaf het schooljaar 2023-2024 wordt het verplicht voor schoolbesturen om informatiebeveiliging en privacy (IBP) op te nemen in hun jaarverslagen. In het kader van IBP is het verplicht voor scholen om het bewustzijn rondom phishing te vergroten. BSM heeft veel ervaring met het uitvoeren van phishingtests. Wij doen al het werk in samenwerking met de school: van het opzetten van de phishingtests tot het begeleiden bij de benadering van medewerkers die de test niet hebben doorstaan, met als doel maximale leermogelijkheden en educatieve impact, en tegelijkertijd de hoeveelheid werk die in de organisatie moet worden verricht tot een minimum te beperken.

Met meer dan 15 jaar ervaring in cyberbeveiliging hebben we een samenwerkingsaanpak ontwikkeld die ons onderscheidt. Terwijl we deskundig advies bieden, geloven we in samenwerking met uw school. We begrijpen dat elke organisatie uniek is en we staan klaar om u te helpen met eventuele aanvullende taken die nodig zijn voor een succesvolle phishingtest. Wilt u meer weten? We staan klaar om al uw vragen te beantwoorden. 

Elke dag worden meer dan 150 miljoen phishingmails verstuurd en dit neemt alleen maar toe.

Hierdoor is het extra belangrijk om uw collega’s bewust te maken voor de gevaren van phishing. Zo voorkomen we dat gegevens van leerlingen, ouders en collega’s niet zomaar op straat kunnen komen. 

 

Dit is precies wat wij willen bereiken met de phishingtest van BSM. Door collega’s zelf een phishingaanval te laten ervaren, leren ze hoe moeilijk het is om een phishingmail te herkennen. Verder zorgen wij ervoor dat de afronding van de phishingtest zo goed mogelijk verloopt waardoor er geleerd wordt door de test en alle collega’s scherp blijven op phishingmails. Om meer te weten te komen over alle mogelijkheden kunt u vrijblijvend contact opnemen. Wij staan u graag te woord om meer te vertellen over BSM, onze phishingtests en wat wij voor u kunnen betekenen. 

De pluspunten van onze phishing simulaties:

IBP voor scholen

In de afgelopen jaren is de wereld overspoeld door digitale ontwikkelingen. Deze ontwikkelingen hebben gevolgen voor de hele samenleving, ook voor het onderwijs. Leerlingen en medewerkers maken steeds meer gebruik van digitale leer- en werkomgevingen. Hoewel deze nieuwe omgevingen vele kansen bieden, zitten er ook gevaren aan vast. Het risico op cyberaanvallen wordt steeds groter en daar moet iets aan gedaan worden. Het wordt daarom vanaf het schooljaar 2023-2024 verplicht voor schoolbesturen om de informatiebeveiliging en privacy (IBP) op te nemen in hun jaarverslagen. Maar wat houdt dat IBP precies in? 

 

Het IBP betreft de organisatie van informatiebeveiliging en privacy op school en zorgt er onder andere voor dat u voldoet aan de AVG. In het IBP-beleid moet een school vastleggen hoe zij de veiligheid van informatie en de privacy van medewerkers én leerlingen waarborgt. Het gaat hierbij onder meer om de maatregelen die getroffen worden en de afspraken die gemaakt worden met het personeel. Ook is het van belang in het beleid aan te geven wie verantwoordelijk is voor de uitvoering ervan. Wees overigens attent op het feit dat er regelmatig nieuwe wet- en regelgevingen bijkomen. Het is dus zaak om uw IBP-beleid goed bij te houden en zo nodig aan te passen. 

 

IBP kan soms best ingewikkeld zijn. Er zit dan ook veel tijd in het opstellen van een goed IBP-beleid. Bij BSM kunnen we u ondersteunen in dit proces. Wij beschikken over veel kennis op het gebied van cybercriminaliteit en hebben al twintig jaar ervaring in dit gebied. Daarom weten wij precies wat u nodig heeft om uw school weerbaar te maken tegen cybercriminelen.  

 

Als u interesse heeft in ondersteuning kunt u contact opnemen. 

 

Direct contact

Heeft u vragen? We horen ze graag.

IBP en phishing

Ook als u al een IBP-beleid heeft, zouden wij u van dienst kunnen zijn. Een belangrijke stap in de richting van een veilige digitale omgeving (en goede IBP) is de weerbaarheid tegen phishing aanvallen. Phishing is een specifieke vorm van oplichting, waarbij cybercriminelen proberen persoonlijke gegevens te verzamelen. Vaak doen zij dit aan de hand van phishingmails. De gevolgen kunnen desastreus zijn: van grote financiële schade tot aan het op straat liggen van persoonsgegevens. BSM helpt u graag dit te voorkomen door middel van onze phishingtests. Met deze tests kunnen wij meten hoe goed uw collega’s phishing herkennen en ermee omgaan. Aan de hand hiervan kunnen we de juiste stappen zetten om uw collega’s bewust te maken van de gevaren die phishing met zich meebrengt. Zo creëren we samen een veilige leeromgeving op school.