Kingsfordweg 151 Amsterdam

NL

/

EN

Search
Close this search box.

Kingsfordweg 151 Amsterdam

+31 (0)20 8203693

Computerbeveiliging top 11 & tips

Een goede computerbeveiliging is belangrijker dan ooit. Uw werkplek is misschien wel de belangrijkste plek om dit goed geregeld te hebben. Daarom geven we u hier gratis tips over wat u kunt doen om uw werkplek en netwerkomgeving veiliger te maken.

 

Top 11 computerbeveiliging van BSM

  1. Maak een back-up. Ransomware kan voor heel veel schade en ellende zorgen wanneer het u raakt. Zorg daarom voor adequate back-ups op externe locaties. Als het niet direct in verbinding staat met uw pc, dan kan ransomware daar niet heen verspreiden. Denk ook aan het maken van back-ups van e-mail- en clouddiensten. Ook deze zijn kwetsbaar voor digitale aanvallen.
  2. Zorg ervoor dat u werkende, up-to-date antivirussoftware op uw computers hebt staan. Activeer de antivirussoftware als dat kan ook in uw browser (bijvoorbeeld via extensies).
  3. Maak twee accounts op uw computer, één om iets te installeren en één voor uw dagelijkse activiteiten. De eerste maakt u administrator, de tweede verlaagt u daarna van administrator naar user zodat u niet alles over hoeft te zetten. In vaktermen heet dit principe: geen local admin.
  4. Gebruik een wachtwoordenkluis. Sla uw wachtwoorden niet onbeveiligd op in uw computer, maar gebruik een wachtwoordenkluis. Zorg er ook voor dat u sterke wachtwoorden gebruikt en maak voor elke dienst een apart wachtwoord. Controleer ook of uw wachtwoorden zijn gelekt:
    https://haveibeenpwned.com/
  5. Update uw besturingssysteem. Het wachten op een update kan soms vervelend zijn, maar het is erg belangrijk om het besturingssysteem, bijv. Windows, up-to-date te houden en zo het risico op virusbesmettingen en andere lekken te verkleinen.
  6. Houd uw overige software up-to-date. Denk hierbij aan programma’s zoals Java, Adobe, en uw browser. Het up-to-date houden van al uw software kan soms een vervelende klus zijn, hiervoor zijn gelukkig gratis diensten ontworpen om u hiermee te helpen.
  7. Gebruik tweestapsverificatie waar het kan! Elk account waar u op inlogt via een website, zou tweestapsverificatie moeten hebben. Het is in elk geval zeer sterk aan te raden om het te gebruiken voor diensten zoals uw bankzaken, VPN-verbindingen naar uw werkplek, en diensten die belangrijk zijn voor bijv. uw e-mail. Denk hierbij aan uw Microsoft- of Google-account.
  8. Installeer geen overbodige software op uw systeem, of laat deze niet automatisch starten. Elk onnodig stuk software kan voor onnodige risico’s zorgen. Bovendien wordt uw computer een stuk sneller wanneer onnodige programma’s niet draaien.
  9. Doe een veiligheidstest van uw netwerkaansluiting, zie ook elders op deze site. Ook zijn er meerdere gratis online test tools om de veiligheid van je modem te checken. U kunt bij BSM een managed firewall aansluiten, dit voorkomt fouten en de WAN beveiliging.
  10. Bewaar geen kopieën van persoonsdocumenten zoals paspoorten op computers. Wanneer u een kopie moet opsturen kunt u het beste hiervoor de KopieID-app van de overheid gebruiken. Deze app helpt u met het beschermen van uw identiteit. U maakt eenvoudig met uw mobiele telefoon of tablet een veilige kopie van uw identiteitsbewijs. U vindt de app hier: website van de Overheid.
    Wilt u deze app niet installeren maar moet u wel een kopie van uw ID kaart digitaal opsturen?

    Let dan op onderstaande punten:

    –       Maak uw Burgerservicenummer onleesbaar, ook onderaan in de cijferreeks.

    –       Schrijf op de kopie dat het een kopie is.

    –       Schrijf op de kopie voor welke instantie of bedrijf of welk product de kopie is bedoeld.

    –       Schrijf de datum waarop u de kopie afgeeft op uw kopie.

  11. Zorg voor encryptie van de harddisk. Als de computer of laptop dan gestolen wordt kan de hacker niet veel met de gegevens doen. Voor windows systemen is bitlocker veel gebruikt en soms gratis beschikbaar. Op elke Apple Mac computer kunt u het ook gratis aan zetten.
computerbeveiliging

Waarom is de computerbeveiliging top 11 belangrijk?

BSM heeft ruim vijftien jaar ervaring met het verrichten van audits. Sinds de eerste audit in 2004 is er veel in de basis niet veel veranderd. Nog steeds treffen wij bij 90% van de organisaties waar we een audit doen een werkstation aan waar toch geen antivirusprogramma op staat. De meeste gebruikers merken dit niet eens op, omdat de werkzaamheden prima kunnen worden verricht zonder een antivirusprogramma. Toch kan het ontbreken hiervan grote gevolgen hebben wanneer de gebruiker een keer de verkeerde e-mail opent of de verkeerde website bezoekt. Cybercriminelen loeren op gebruikers die de beveiliging niet op orde hebben. Ze worden hiermee gemakkelijk slachtoffer. Zowel individuen als bedrijven ondervinden jaarlijks steeds vaker last van cybercriminaliteit en de schade die hiermee gepaard gaat neemt ook elk jaar toe. Deze computerbeveiliging top 11 is een middel om dat tegen te werken. Het zijn 11 relatief eenvoudig te regelen verbeteringen en sinds we de top 11 audit hebben ingevoerd, is er nog nooit een werplek geweest die aan deze top 11 voldeed dus daag ons uit en laat de top 11 ook bij u testen.

Audits

Met behulp van security audits kunnen bedrijven zorgen dat het beveiligingsniveau op orde komt maar daarna ook op orde blijft. Security Audits kunnen in verschillende vormen en frequenties worden uitgevoerd. Pre audit voor ISO 27001 certificering, interne audits en risico analyses.

Pentests

Er zijn meerdere momenten waarop een pentest zinvol kan zijn:
In de acceptatiefase van een nieuw systeem of een nieuwe applicatie;
Bij significante wijzigingen van een belangrijk systeem of een belangrijke applicatie;
Periodiek (jaarlijks/tweejaarlijks), om bestaande systemen te testen op nieuwe inbraaktechnieken;
lees meer

Incident respons

Heeft u een cyber incident en snel hulp nodig? BSM kan u adviseren en doelgericht assisteren bij cybercrime. Het is belangrijk snel contact op te nemen om de schade zo veel mogelijk te beperken en de digitale sporen zo goed mogelijk veilig te stellen.

Hulp op afstand

Wilt u assistentie vanwege ene verdachte situatie of om te weten of iets goed beveiligd is? BSM kan ook op afstand met u meekijken en hulp bieden, overal ter wereld, als er een internet verbinding aanwezig is. Neem contact op voor meer informatie.